27.03.2013

Makaron z brokułami i kurczakiem

Jak już wcześniej wspomniałam uwielbiam makarony, pod każdą postacią a szczególnie zapiekane w przeróżnych sosach. Dziś na obiad nie było zapiekanki makaronowej lecz makaron z brokułami i kurczakiem w pysznym śmietanowo - serowym sosie. Robiąc sosy do makaronu często pomagam sobie gotowymi sosami z torebki - Knorr lub Winiary lecz dziś sama przygotowałam sos i muszę się pochwalić - wyszedł rewelacyjny!

A całe danie jest bardzo smaczne i zdrowe:)
Do wykonania potrzebne będą:
- 1 brokuł
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- makaron (u mnie dziś był to makaron pełnoziarnisty kokardki)
- 3 ząbki czosnku
- duża śmietana 18%
- 50 g serka topionego kremowego
- 1 łyżka majonezu (niekoniecznie)
- ser żółty do posypania
- sól, pieprz
- bazylia, zioła prowansalskie

Wykonanie:
- Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie (ja ugotowałam na parze)
- Pierś kurczaka kroimy w kostkę i smażymy bez tłuszczu z dodatkiem ziół, bazylii i soli
- Gotujemy makaron.

    Przygotowanie sosu:
1/3 ugotowanych różyczek brokuła blendujemy z czosnkiem, śmietaną, majonezem i serkiem topionym, dodajemy odrobinę wody, w której gotowany był brokuł.
Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać więcej czosnku - jeśli lubimy.

Gotowy sos wlewamy do kurczaka, dodajemy również pozostałe różyczki brokuła.
Gotujemy przez chwilę. Jeśli uważamy, że sos jest zbyt gęsty - dodajemy odrobinę wody lub mleka.
Konsystencja mojego sosu wyszła idealna.
Gotowy sos nakładamy na makaron i posypujemy startym serem.
Smacznego!

Tak przygotowane danie można również zapiec w piekarniku dzięki czemu stworzymy pyszną zapiekankę - w naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo:
makaron - sos - makaron
i na wierzch obowiązkowo sos beszamelowy, który ja zazwyczaj robię "na oko", ale zawsze wychodzi :) całośc posypujemy żółtym serem i zapiekamy do momentu zrumienienia się sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz