21.03.2013

Leczo w dwóch wersjach

Dziś na obiad leczo w dwóch wersjach - dla mojego łasucha z kiełbasą, bo on musi mieć mięso:) a dla mnie w wersji bez - czyli wegetariańskiej. Urozmaiciłam leczo dodając do niego startą marchewkę.

 Składniki:
-2 nieduże cukinie
-3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
-3 małe cebule
-1 puszka pomidorów (mogą być również świeże, ok.6 sztuk)
-koncentrat pomidorowy (niekoniecznie)
-2 marchewki
-i 2 kiełbasy w wersji dla Niego
-przyprawy wg. uznania, u mnie czerwona papryka, pieprz, wegeta, odrobina ziół (pietruszka suszona, rozmaryn)

Cebulkę kroje w kostkę i smażę na oleju, dodaję pokrojone papryki, cukinie oraz startą marchew i całość dusze pod przykryciem. Ważne - staram się kroić warzywa (cukinię i papryki) na niezbyt małe kawałki, ponieważ nie lubię leczo w postaci rozgotowanej mamałygi. Warzywa muszą posiadać swoją minimalną chrupkość podczas spożywania:)

Kiedy warzywa są już miękkie dodaje puszkę pomidorów oraz łyżkę lub dwie koncentratu - w zależności jaką konsystencję i kolor chce uzyskać. Przyprawiam i gotowe! Zabieram się za wersję dla Niego - czyli podsmażam pokrojoną kiełbasę, do której wrzucam połowę leczo. I obiad mamy gotowy:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz