08.04.2013

Prosta sałatka z tuńczykiem

   Idealna na śniadanie, jak i na kolacje - o ile jeszcze zostanie :) Łatwa i szybka w wykonaniu. Smakuje wyśmienicie z ciepłymi bułeczkami pieczonymi w piekarniku. Może posłużyć również jako pasta na kanapki lub krakersy (jeśli składniki pokroimy bardzo drobno), dzięki czemu stworzy idealną przekąskę.

Potrzebujemy:
- puszka tuńczyka
- 1 średnia cebula
- 3 jaja ugotowane na twardo
- kawałek startego żółtego sera
- pół puszki kukurydzy
- majonez
- pieprz i sól do smaku

Cebulę i jajka kroimy w drobną kostkę. Tuńczyka rozdrabniamy za pomocą widelca na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez oraz przyprawy do smaku.

Rada:
- ser żółty można również pokroić w kostkę,
- proponuje tylko pół puszki kukurydzy, ponieważ za pierwszym razem na podaną ilość składników  
  dałam całą i było jej zdecydowanie za dużo w porównaniu z innymi składnikami
- porcję oczywiście można zrobić z podwójnej ilości składników

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz