04.04.2013

Makaron ze szpinakiem i łososiem

  Lubicie szpinak? Ja uwielbiam - jeśli jest odpowiednio przyprawiony i podany. Zielona papka chyba nikomu nie kojarzy się najlepiej. Dla mnie najlepszą przyprawą idealnie pasującą do potraw ze szpinaku jest czosnek, który zresztą jest stosowany przeze mnie w wielu daniach:)
 Zawsze w kuchni używałam szpinaku mrożonego, aż wstyd się przyznać, że jest to moja pierwsza potrawa przygotowana ze świeżych liści szpinaku (nie licząc zrobionego wcześniej koktajlu).
  Ostatnio było spaghetti z łososiem w sosie śmietanowym a  dziś danie zostało wzbogacone o świeży szpinak i ser fetę, dzięki czemu powstała nowa potrawa, która smakowała zarówno mnie jak i wielbicielowi łososia :)

Potrzebujemy:
- makaron spaghetti (ok. 300 g)
- kawałek wędzonego łososia
- dwie spore garście świeżych liści szpinaku
 (które można jak najbardziej zastąpić mrożonym, wtedy proponuję paczkę 400g)
- pół kostki sera feta
- śmietana 18% - 200g
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- starty ser żółty do posypania
- 3 łyżki soku z limonki (można pominąć)
- sól, pieprz
- bazylia

Wykonanie:
1. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na łyżce masła, potem dodajemy drobno posiekany czosnek i chwile później sok z limonki
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie
3. Na patelnię do cebuli i czosnku wrzucamy liście szpinaku (można je pokroić na mniejsze) i  dusimy przez chwilę
4. Wrzucamy łososia podzielonego na mniejsze kawałki, następnie fetę pokrojoną w niewielką kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią
5. Na koniec wlewamy
śmietanę i gotujemy przez chwilę.

Sos nakładamy na makaron i posypujemy żółtym serem, jeśli lubimy :)

Rada:
makaron można wymieszać z sosem przed podaniem na talerze.

Smacznego:)



1 komentarz: