05.03.2014

Tortilla z grillowanymi warzywami

  Dziś przepis na nieco odchudzoną, bezmięsną wersję klasycznej tortilli. Dodatek pasty chili (przygotowanej samodzielnie) sprawił, że jest bardzo ostra. Danie w sam raz dla osób lubiących papryczki chili i pikantne smaki.


Składniki:
- 3 placki tortilli pełnoziarniste
-1 nieduża cukinia
- pół czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- pomidor
- mix sałat
- przyprawy: sól lub wegeta, bazylia
- łyżeczka musztardy
- pasta chili

Zaczniemy od przygotowania pasty chili (którą można również kupić lub zastąpić sosem):
Papryczki chili (użyłam 7 sztuk średniej wielkości) należy pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze razem z pestkami. Pasta będzie łagodniejsza, jeśli usuniemy pestki, to w nich tkwi cała piekielność. Wlać odrobinę oliwy (około 2 łyżki), 1/4 łyżeczki brązowego cukru i szczyptę pieprzu cayenne. Całość zmiksować. Gotowe.

Tortilla:
1. Cukinię pokroić w plastry, opruszyć solą lub wegetą. Paprykę pokroić na większe kawałki.
2. Warzywa smażyć na patelni grillowej lub grillu elektrycznym.
3. Mix sałat wymieszać z pokrojonym pomidorem i bazylią.
4. Podgrzane placki tortilli posmarować musztardą i odrobiną pasty chili.
5. Na placki ulożyć sałatę i grillowane warzywa. Zwinąć lub złożyć na pół.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz