06.03.2014

Sos tahini

  Dziś odrobina kuchni z Bliskiego Wschodu. Mając pod nosem kilka arabskich sklepów,  w których można znaleźć prawdziwe "perełki" spożywcze (co niektórych wcześniej na oczy nie widziałam, nie mówiąc o konsumpcji) - żalem byłoby nie wykorzystać tej okazji do poznania i samodzielnego przygotowania prawdziwych potraw kuchni arabskiej. 

 Najpierw przepis na sos, który przygotowany jest z pasty tahini (sporządza się ją z ziaren sezamu mielonych na gładką masę, wywodzi się z kuchni arabskiej, ale jest wykorzystywana w różnych kuchniach świata, między innymi w kuchni tureckiej czy greckiej, ma orzechowy smak, jest bardzo gęsta i tłusta, wręcz klei się do podniebienia) 
 Sos podałam do przygotowanych po raz pierwszy falafeli - czyli arabskich kotlecików z ciecierzycy (przepis powyżej)

Przygotowanie sosu tahini:

- pół szklanki pasty tahini
- niepełna szklanka jogurtu naturalnego gęstego
- 1, 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- ostra papryka

Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Można również wszystko umieścić w blenderze i zmiksować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz