05.03.2014

Brokułowa zupa krem

  Prosty i szybki przepis na pyszną zupę krem z brokułów. Smakuje świetnie podawana z grzankami z bagietki lub ugotowaną ciecierzycą. U mnie tym razem podana z różyczką brokuła i posypana świeżą pietruszką.



 Składniki:
- 1 brokuł
- 2 średnie ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- liście selera
- pietruszka
- pół bloczka serka topionego kremowego
- 200 g jogurtu naturalnego lub śmietany
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Brokuła umyć, podzielić na różyczki lub pokroić, ziemniaki, marchew obrać i pokroić w kostkę.
2. Warzywa wrzucić do garnka, dodać 2 liście selera i łodygę pietruszki. Całość zalać wodą, tak żeby przykryła warzywa ale żeby nie było jej zbyt dużo. Posolić i ugotować (nie rozgotować) do miękkości.
3. Pod koniec gotowania wrzucić przekrojony na pół czosnek. Garnek zdjąć z ognia.
4. Blenderem zmiksować zupę razem z serkiem i jogurtem. Przyprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną pietruszką.
Ja najpierw miksuje zawartość garnka, potem odlewam do mniejszego naczynia około 1 szklankę zupy, dodaję do niej serek, jogurt i miksuję. Wlewam do pozostałej zupy.





1 komentarz: