15.05.2014

Zapiekanka z bakłażanem

  Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe i warzywne. Co najmniej raz na dwa tygodnie muszę przygotować jakieś zapiekane danie. Tym razem zapiekanka, której głównym składnikiem jest bakłażan i cukinia, a reszta trafiła tam przypadkowo:) Zapiekanki mają to do siebie że można je przygotować ze wszystkiego co w danej chwili znajdziemy w lodówce :)

Składniki:
- 2 nieduże bakłażany
- 2 małe cukinie
- 3 ziemniaki
 - 300 g pieczarek
- 1 marchewka
- 1 fenkuł (koper włoski)
- pół papryki
- ulubione zioła
- przyprawa do ziemniaków
- ser żółty do posypania

Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- około 2, 3 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Na początek wszystkie warzywa należy opłukać i obrać. Ziemniaki i marchewkę  kroimy w plasterki i wrzucamy do gorącej, osolonej wody. Gotujemy 5 minut, następnie odcedzamy i hartujemy je zimną wodą. To samo robimy z fenkułem: kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy chwilę w gorącej wodzie.

2. Bakłażana i cukinię kroimy w plastry. 
3. Pieczarki kroimy, solimy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Doprawiamy ziołami i pieprzem.
4. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Wykładamy plasterki ziemniaków i marchewki. Posypujemy przyprawą do ziemniaków.


5. Układamy następną warstwę - bakłażana i cukinię. Lekko solimy.


6. Posypujemy odrobiną startego żółtego sera i układamy podsmażone pieczarki oraz pokrojoną paprykę.


 7. Przygotowujemy sos beszamelowy - przepis tutaj, którym zalewamy warzywa. Na wierzch układamy kawałki fenkułu, smarujemy resztą sosu i posypujemy pozostałym serem.


 8. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.



1 komentarz:

  1. Zapiekanka wygląda bardzo powabnie, żeby nie powiedzieć iż kusi. :)

    OdpowiedzUsuń