23.05.2014

Ryba w sosie cytrynowym

  Sos ten robiłam pierwszy raz i oczywiście musiałam go urozmaicić po swojemu dodając paprykę.
Bardzo zasmakował mi ten delikatny cytrynowy smak i na pewno będę przyrządzać go częściej. W towarzystwie dzikiego ryżu smakuje wyśmienicie. I co najważniejsze przygotowanie dania nie zajmuje zbyt wiele czasu.



Potrzebujemy:
- 300 g filetów z dorsza lub innej ryby
- skórka otarta z 1 cytryny
- 4, 5 łyżek soku z cytryny
- ok. 200 ml śmietanki 36%
- łyżka oliwy
- ząbek czosnku
-połowa czerwonej i  żółtej papryki
- sól, pieprz
- koperek
- mąka do obtoczenia ryby
 

Wykonanie:
1. Na samym początku zaczynamy od wstawienia wody i ugotowania ryżu lub kaszy (zależy z czym chcemy podać rybę)
2. Kawałki ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i smarujemy solą, pieprzem, koperkiem (można użyć przyprawy do ryb) odstawiamy.
3. Na patelnię, na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany drobno ząbek czosnku oraz skórkę z cytryny, mieszamy szybko nie doprowadzając do przypalenia się. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, zmniejszamy moc kuchenki i przykrywamy pokrywką. Dusimy krótką chwilę. 
4. W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy z obu stron kawałki ryby, wcześniej obtoczone w mące.


5. Kiedy papryka lekko zmięknie wlewamy śmietankę oraz sok z cytryny. Całość gotujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Sos jest gotowy po kilku minutach, kiedy się zagotuje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz