01.06.2013

Łosoś z warzywami w chrzanowym sosie

  Pyszny, sycący i zdrowy obiad. Łosoś z warzywami gotowany na parze, do tego delikatny sos chrzanowo - koperkowy. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Potrzebujemy:
- dwa kawałki łososia
- paczka warzyw mrożonych
- świeży koperek
- 2 łyżeczki chrzanu
- łyżka majonezu
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 
- cytryna
- sól i pieprz

1. Kawałki łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy koperkiem, solą oraz pieprzem. Można przygotować wcześniej i schować do lodówki.
2. Warzywa mrożone polewamy gorącą wodą a następnie gotujemy je na parze do uzyskania odpowiedniej miękkości.
3. Przygotowujemy sos: mieszamy majonez, jogurt, chrzan i koperek, dosalamy do smaku.
4. Kiedy warzywa będą gotowe, wyciągamy je, układamy na talerze i gotujemy łososia na parze, trwa to dosłownie kilka minut.
5. Całość podajemy z sosem chrzanowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz