02.06.2013

Jabłkowo-budyniowa tarta

  Mocno schłodzona tarta z dużą ilością masy budyniowej, jabłek i kiwi. Najlepsza jest na drugi dzień - obowiązkowo trzymana w lodówce. O połączeniu jabłek i budyniu pisałam już tutaj (klik), tym razem przedstawię te smaki w nowej odsłonie z dodatkiem kiwi.

Składniki na tartę:
- 250 g mąki
- 100 g masła  
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego  
- szczypta soli  
- odrobina wody 
(około 1/3 szklanki)


 Masa jabłkowa:
- 2 jabłka
- łyżka cukru
- cukier waniliowy

Dodatkowo:
- 2 budynie waniliowe
- jabłko
- 2 owoce kiwi


1.  Z podanych składników na tartę wyrabiamy ciasto i schładzamy w lodówce pół godziny. Następnie wałkujemy, przenosimy do formy i ponownie wkładamy do lodówki na około 20 minut (jeśli nie mamy czasu można to pominąć). Ciasto należy obciążyć - używając np. fasoli lub grochu. Obciążone ciasto pieczemy 15 minut w 200 stopniach, po tym czasie ściągamy fasolę (lub jakiś inny obciążnik - ja używam szklaną pokrywkę żaroodporną i jest ok) i pieczemy bez obciążenia około 5-7 minut.


2. Przygotowanie masy:
Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy do małego garnka lub rondelka, wlewamy dwie łyżki wody, cukier i dusimy na małym ogniu, mieszając co chwilę. Kiedy jabłka będą miękkie rozgniatamy je widelcem lub pałką do ucierania ciast. Można oczywiście taką masę zastąpić startymi jabłkami lub marmoladą jabłkową.

3. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, lecz używamy trochę mniejszą ilość mleka. Jabłka i kiwi kroimy w plasterki.

4. Na upieczone ciasto nakładamy masę jabłkową, na nią wlewamy budyń i na wierzch układamy owoce. Zapiekamy w piekarniku około 15 minut w 180, 200 stopniach.


 





Powstrzymujemy się od jedzenia i odkładamy tartę do wystygnięcia.




Jak już wcześniej napisałam - najlepsza jest na drugi dzień, schłodzona w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz