02.04.2014

Ryż po chińsku z brokułami

  Kolejna wariacja na temat chińskich smaków, tym razem ryż z kurkumą i warzywami. Potrawa wymyślona oczywiście na szybko, kiedy zabrakło pomysłu na obiad :)



Składniki:
-  szklanka ryżu
- 1 brokuł
- mała cebula
- ząbek czosnku
- średnia marchewka
- kawałek pora
- pół papryki (ja użyłam kawałek zielonej i żółtej)
- sos sojowy
- pół łyżeczki kurkumy
- curry, papryka w proszku
- przyprawa do potraw chińskich
- sól, pieprz
- oliwa


Przygotowanie:
1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy.
2. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy.
3. Pozostałe warzywa kroimy w podłużne paski a czosnek siekamy.


4. Na rozgrzana patelnie wlewamy odrobinę oliwy i wrzucamy warzywa, smażymy przez chwilę, mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną wlewamy 2, 3 łyżki sosu sojowego i przyprawiamy pieprzem, curry oraz mieszanką przypraw.


5. Dodajemy różyczki brokuła i ugotowany ryż. Mieszamy i gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz