08.04.2014

Ratatouille

 Ratatuj to nic innego jak nasze polskie leczo, tyle że bez dodatku mięsa. Za to z dużą ilością ziół. Potrawa ta jest bardzo prosta w wykonaniu i przede wszystkim smaczna.  Idealna na lato, kiedy to warzyw mamy pod dostatkiem, ale zimą również smakuje wyśmienicie, szczególnie z dodatkiem ostrych przypraw - podane z chili znakomicie rozgrzewa. Według oryginalnego przepisu każdy rodzaj warzyw powinno przygotować się osobno, dopiero na koniec wymieszać, ja robię nieco szybszą wersje i dusze wszystko razem.



Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 nieduże cukinie
- 3 kolorowe papryki
- 2 marchewki (mój wymysł)
- 1 biała cebula
- 1 lub dwie czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- garść pomidorków koktajlowych
- pomidory w puszce krojone (niekoniecznie)
- mieszanka ziół prowansalskich 
- sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Najpierw należy przygotować bakłażana: umyć, pokroić w kostkę i posypać solą, odstawić.
2. Pokroić pozostałe warzywa a czosnek posiekać.
3. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i marchewkę, przysmażyć chwile a potem dusić pod przykryciem na małym ogniu kilka minut.


4. Dodać pozostałe warzywa, przyprawy, pomidory w puszce i dusić aż warzywa zmiękną. Ważne, żeby nie zrobić papki z potrawy, warzywa mają być miękkie ale nie rozgotowane.




 5. Gotowe danie można posypać startym serem dla urozmaicenia smaku.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz