03.04.2014

Chałwowe ciasto z jabłkami

  Coś dla wielbicieli chałwy. Kruchy spód, jabłka i delikatny krem budyniowo - chałwowy (który wyjadałam łyżeczką przed przygotowaniem ciasta) a na wierzchu bita śmietana z czekoladą. Taka mała bomba kaloryczna ale co tam - od czasu do czasu zalecana :)

Składniki na ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej  
- 4 łyżki cukru  
- 3/4 kostki masła
- 2 jaja  
- szczypta soli  
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- niepełne 3 szklanki mleka (2,5 szkl.)
- 300 g chałwy
- 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:
- 3 jabłka
- 250 g śmietanki 36%
- starta gorzka czekolada 

Przygotowanie ciasta:
1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części (40% i 60%) i schładzamy w lodówce około pół godziny. 
2. W tym czasie przygotowujemy budyń, proszek budyniowy mieszamy z 1/2 szklanki mleka, resztę mleka gotujemy. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek, zagotowujemy. odstawiamy do ostygnięcia.
3. Jabłka należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Wyjmujemy większą część ciasta, wałkujemy i przenosimy do formy (ja użyłam formy do tarty). nakłuwamy widelcem, posypujemy łyżką bułki tartej i rozprowadzamy starte jabłka odciśnięte z nadmiaru soku. Na wierzch nakładamy mniejszą część ciasta, która należy zetrzeć. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 minut.






Teraz kiedy ciasto znajduje się w piekarniku zabieramy się za przygotowanie kremu.

1. Masło ucieramy na gładko, powoli małymi partiami dodajemy zimny budyń, a potem  pokruszoną chałwę. Ja pomogłam sobie mikserem, było szybciej:) krem wstawiamy do lodówki i czekamy aż ciasto będzie gotowe.
2. Przygotowany krem wylewamy na upieczone ale wystudzone ciasto.


3. Śmietankę ubijamy i delikatnie rozprowadzamy na kremie. Całość posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki aż masa stężeje i będzie można je swobodnie kroić.








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz