03.09.2013

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

  Dawno mnie tu nie było, ale pracując na dwa etaty ciężko było mi znaleźć chwilę na zaglądanie tutaj. Przyznam się, że przez ostatni miesiąc nie miałam zbyt wiele okazji do gotowania w domu, ale powoli powracam z nową dawką świeżych przepisów :)
  Dziś na obiad serwujemy lubiane przeze mnie naleśniki ze szpinakiem, które oczywiście zapiekam z sosem beszamelowym. Pycha!

Składniki na naleśniki:
- mąka
- jajko
- mleko
- sól

- 400 g szpinaku mrożonego
- kilka ząbków czosnku
- opakowanie sera feta
- sól, pieprz
- ser żółty

Sos beszamelowy:
- 2,3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki  
- około półtorej szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
 - zioła prowansalskie  
- sól, pieprz

Wykonanie:
1. Smażymy naleśniki (6,7 sztuk na 2 osoby)

2. Przygotowujemy farsz: 
Rozmrożony szpinak wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni, dusimy około 5 minut następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość zależy od upodobań) oraz fetę pokrojoną na kawałki. Całość mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję,  doprawiamy solą i pieprzem, można również użyć np. ziół prowansalskich.

3. Przygotowaną masą smarujemy naleśniki, które układamy ciasno na blaszy wysmarowanej olejem lub w naczyniu żaroodpornym (lepsza opcja).


4. Przygotowujemy sos:
 W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po chwili wlewamy pół szklanki mleka, energicznie mieszamy żeby pozbyć się wszelkich grudek. Dolewamy pozostałe mleko oraz przyprawy (gałka muszkatołowa, zioła, sól) i gotujemy przez chwile na małym ogniu. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy mleko.

5. Naleśniki polewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez około 20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz