03.09.2013

Kokosowa tarta z mango

  Tym razem będzie egzotycznie:) To co uwielbiam - kokos! A do tego pyszne, soczyste, słodkie mango. Tartę tą robiłam pierwszy raz - był to taki eksperyment kulinarny na zasadzie - wymieszam i zobaczymy co wyjdzie:) No i wyszło całkiem nieźle, chociaż następnym razem zamierzam upiec cieńszą tartę, żeby móc zmieścić więcej pysznej kokosowej masy.

Składniki na tartę:
- 250 g mąki  
- 100 g masła  
 - 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru lub zwykłego  
  - szczypta soli  
 - odrobina wody  (kilka łyżek)

Składniki na nadzienie:
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 jaja
- 250 ml śmietanki (ja używam 38% myślę że 36% wystarczy)
- około 100 g wiórek kokosowych
- 1/3 szklanki cukru
- 1 dojrzałe mango

1.  Z podanych składników na tartę wyrabiamy ciasto i schładzamy w lodówce pół godziny. Następnie wałkujemy, przenosimy do formy i ponownie wkładamy do lodówki na około 20 minut (jeśli nie mamy czasu można to pominąć). Ciasto należy obciążyć - używając np. fasoli lub grochu. Obciążone ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie ściągamy fasolę (lub jakiś inny obciążnik - ja używam szklaną pokrywkę żaroodporną i jest ok) i wylewamy przygotowaną masę.

2. Przygotowanie masy:
Śmietankę mieszamy z jajami i cukrem. Dodajemy mleko kokosowe oraz wiórki i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na tartę i pieczemy w 180 stopniach około 20, 25 minut. W tym czasie masa powinna się ściąć. 5 minut przed końcem pieczenia układamy na tartę plasterki mango, które można posypać brązowym cukrem i kontynuujemy pieczenie. 


3. Tartę studzimy i podajemy :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz