07.04.2015

Makaron z warzywami

 Kolejny prosty przepis na szybkie danie z makaronu. Pomysł na nie zrodził się zupełnie spontanicznie w momencie, kiedy byłam bardzo głodna, a lodówka - można tak powiedzieć - świeciła pustkami. Z kilku sztuk pieczarek, dwóch rodzajów papryki i odpowiednich przypraw udało mi się wyczarować naprawdę smaczną kolację.


Składniki:
- kilka pieczarek
- pół papryki czerwonej i pół zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała marchewka
- garść rukoli
- oliwa
- olej sezamowy
- szczypta lub dwie suszonego chili
- 1/3 łyżeczki przyprawy garam masala 
- szczypta imbiru
- dowolny makaron, ja użyłam spaghetti

1. Zaczynamy od tego co zajmie nam najwięcej czasu czyli ugotowanie makaronu.

2. Kiedy makaron się gotuje zabieramy się za resztę. Kroimy paprykę w paski, pieczarki na ćwiartki a obraną marchewkę w cienkie słupki. Na woku lub patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę oleju sezamowego. Wrzucamy pokrojoną marchewkę, smażymy przez chwilę, następnie dodajemy posiekany czosnek, paprykę i pieczarki. Smażymy warzywa co chwilę mieszając, do momentu aż marchewka nieco zmięknie. Doprawiamy suszonym chili, solą, garam masala i imbirem. 

3. Na koniec dodajemy garść rukoli i mieszamy z ugotowanym makaronem. Jeśli danie jest zbyt suche polewamy odrobiną oleju sezamowego. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz