30.03.2015

Kurczak w sosie orzechowym

 Kolejne proste i szybkie w przygotowaniu danie z serii - wrzuć wszystko do woka i gotowe. Tym razem w roli głównej masło orzechowe, a raczej przygotowany z niego sos orzechowy pochodzący z Azji (zazwyczaj sos ten jest podawany do kurczaka satay - są to kawałki kurczaka nadziane na patyczki i pieczone w piekarniku - pychota!) O tak, takie obłędne smaki mogą wywodzić się tylko z krajów azjatyckich. Do sosu najlepiej użyć niesłodzone masło orzechowe. Danie podane z ryżem smakuje wyśmienicie. Zabieramy się więc za gotowanie.


Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- pół czerwonej papryki
- około 4 cm kawałek pora
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 plastry ananasa (użyłam świeżego, może być z puszki)
- 2 ząbki czosnku
- puszka mleka kokosowego
- około 3 łyżki masła orzechowego niesłodzonego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- papryka słodka
- chili suszone
- sok z cytryny
- ryż
- opcjonalnie rukola do przybrania

1. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki lub w kostkę. Mieszamy go z sosem sojowym i łyżeczką słodkiej papryki. W międzyczasie gotujemy ryż.


2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek, starty kawałek imbiru, pokrojonego  pora, paprykę oraz ananasa, smażymy przez kilka minut co chwilę mieszając.

3. Wrzucamy kurczaka i nadal smażymy kolejne parę minut. Zbyt długo smażony kurczak będzie twardy, a nam zależy na tym, żeby był soczysty.

4. Kiedy mięso jest już obsmażone dodajemy mleko kokosowe i 3 łyżki masła orzechowego, które musimy wymieszać do rozpuszczenia się. Zmniejszamy ogień kuchenki i gotujemy. Doprawiamy  suszonym chili, solą i kilkoma kroplami soku z cytryny. 
                            Podajemy z ugotowanym ryżem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz