23.02.2014

Omlet z warzywami

  Dzisiaj na śniadanie ulepszona wersja omletu z pietruszką, który zaprezentowałam w poprzednim poście. Ten także zawierał sporą ilość pietruszki ale również kolorową paprykę i ser żółty, dzięki czemu był o wiele smaczniejszy i oczywiście bardzo syty. Jestem przekonana, że od dziś będę częściej serwować ten omlet na śniadanie :)
 Z podanych składników wyszły mi 3 średniej wielkości omlety.

Potrzebujemy:
- 5 jaj
- 2, 3 garści pietruszki
- połowa zielonej, żółtej i czerwonej papryki
-  garść startego żółtego sera
- płaska łyżeczka bazylii
- odrobina soli





1. Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy a paprykę kroimy w kostkę.


2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i mieszamy.
3. Do jaj dodajemy przyprawy, ser, pietruszkę i paprykę - mieszamy łyżką.
4. Na rozgrzana patelnie wlewamy część masy, wygładzamy łyżką i przykrywamy pokrywką.  
Smażymy na małym ogniu do momentu ścięcia się boków omletu . Następnie za pomocą talerza lub łopatki przerzucamy omlet na druga stronę i smażymy przez krótką chwilę.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz