21.02.2014

Lekka sałatka z ciecierzycą

  Ciecierzyca czy jak ktoś woli - cieciorka od niedawna dość często pojawia się w mojej kuchni. Szkoda, że tak późno zaczęłam ją stosować, jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis z wykorzystaniem cieciorki (tutaj go znajdziecie), a wczoraj posłużyła mi ona jako jeden z głównych składników do przygotowania lekkiej i smacznej kolacji. Mam już kolejne pomysły do czego mogę ją wykorzystać jednak na to przyjdzie czas w nadchodzącym tygodniu, teraz przepis na sałatkę :

Składniki:
- puszka ciecierzycy (400g)
- mix świeżych sałat (m.in rukola, szpinak, romańska sałata)
- 2 pomidory
- 1 papryka żółta lub czerwona
- 2 łyżki kukurydzy
- pół kostki sera feta
- 2 jaja ugotowane na twardo
- ziarna słonecznika

Dresing:
- oliwa
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- bazylia


1. Ciecierzyce odcedzić, pomidory, paprykę i ser feta pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z sałatą. Polać przygotowanym dresingiem lub skropić tylko oliwą. Posypać wcześniej uprażonymi ziarnami słonecznika.

Dresing: Kilka łyżek oliwy z oliwek wymieszać z wyciśniętym ząbkiem czosnku, bazylią i sokiem z cytryny (1, 2 łyżki w zależności od oczekiwanego smaku)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz