04.12.2013

Zapiekanka brokułowa z ciecierzycą

  Zdrowe i jakże smaczne danie! bardzo szybkie do przygotowania. Ciecierzyca w mojej kuchni pojawiła się niedawno, ale od teraz będzie gościć w niej bardzo często. Ciecierzyca (inaczej groch włoski, cieciorka) jest rośliną uprawną, trochę zapomnianą w Polsce, za to bardzo popularną w krajach arabskich, służy m.in do przygotowywania pasty hummus, (żeby skosztować tą pastę nie trzeba od razu lecieć do Turcji, można ją przygotować samemu lub kupić gotową w puszce, albo wybrać się do jednej z  prawdziwych arabskich restauracji, gdzie pasta ta jest podawana w zestawie z kebabem). Stanowi również składnik wielu sałatek i zup.

do wykonania  potrzebujemy:
- 1 brokuł
- puszka gotowej cieciorki
- 1 marchewka
- pomidory krojone w puszce
- pół szkl. śmietanki
- kawałek żółtego sera
- bazylia
- sól, pieprz

1. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze.
2. Ciecierzycę odcedzamy.
3. Pomidory wlewamy do małego garnka, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem i zagotowujemy ciągle mieszając, dodajemy śmietankę, mieszamy.
4. Marchewkę zetrzeć na tarce.
5. Do naczynia żaroodpornego przełożyć różyczki brokuła, ciecierzycę oraz marchewkę. Zalać sosem i posypać startym serem. 
6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut (do momentu zarumienienia się sera) w 180 stopniach



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz