21.10.2015

Zupa krem z marchwi z mlekiem kokosowym

Przeziębienie mnie dopadło, a myślałam że jestem niezniszczalna. Leczę się gorącą herbatą z imbirem i cytryną a na obiad zaserwowałam sobie pyszną rozgrzewającą zupę krem również z dodatkiem imbiru. Zjadłam już dwie porcje i nadal mam ochotę na więcej:-)

Składniki:
- około 1,5 kg marchwi
- 2-3 cm kawałek imbiru (można zastąpić mielonym)
- puszka 400 ml mleka kokosowego
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta suszonego chili
- 1 mała cebula
- 4 cm kawałek pora
- ząbek czosnku
- łyżeczka tymianku
- łyżka oliwy
- płatki migdałów do posypania 


1. Zaczynamy od rozgrzania piekarnika. Marchew obieramy, kroimy na mniejsze kawałki lub w słupki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz por przekrojony na pół. Posypujemy tymiankiem i polewamy oliwą. Pieczemy około 40-50 minut w 200 stopniach.

2. W garnku zagotowujemy około półtora litra wody, wrzucamy obrany i posiekany imbir i upieczone warzywa. Całość gotujemy przez kilka minut, następnie wlewamy mleko kokosowe, doprawiamy pieprzem cayenne, chili i solą.

3. Umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy na krem. Moja zupa wyszła bardzo gęsta, tak jak lubię. 

 

2 komentarze:

  1. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie to wygląda :-)Pozdrawawiam i zapraszam do mnie
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń