18.05.2015

Bananowy chleb

 Od dłuższego czasu chodził za mną ten bananowy chlebek, jednak z powodu braku czasu dopiero teraz udało mi się go upiec. Dla mnie to taki rodzaj słodkiego pieczywa, które idealnie komponuje się z masłem orzechowym lub śmietankowym serkiem. Do tego kubek gorącego kakao lub - w moim przypadku kawy i mamy śniadanie idealne. Przygotowanie jest bardzo zbliżone do przygotowywania muffinek - czyli suche składniki mieszamy osobno a mokre osobno i potem wszystko łączymy. Jedynie czas pieczenia jest dłuższy. 


Składniki na keksówkę o długości 28 cm
- 200 g mąki pszennej
- 150 ml oleju
- 3 mocno dojrzałe banany
- 2 jaja
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2, 3 łyżki wiórków kokosowych
- łyżka siemienia lnianego 
- cukier (ja dałam tylko 1 łyżkę)
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli


1. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
2. W misce mieszamy suche składniki.
3. W osobnym naczyniu mieszamy rozgniecione banany, olej i jogurt - można pomóc sobie blenderem.
4. Masę łączymy z suchymi składnikami i wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach. 







1 komentarz: