05.06.2014

Pina colada

 Prawdziwie egzotyczny deser, brakowało mi tylko palmy i piasku:) Uwielbiam połączenie ananasa z kokosem, a że kupiłam ostatnio kokosa, stwierdziłam, że muszę przyrządzić pina coladę, w formie bardzo gęstego smoothie z wyczuwalnymi kawałkami wiórków kokosowych, a może bardziej był to deser do wyjadania łyżeczką.


- pół świeżego ananasa
- pół miąższu kokosa
- woda kokosowa 
- miód do posłodzenia (opcjonalnie)
 
Na samym początku należy rozłupać kokosa, z pomocą przyszedł mój silny mężczyzna i młotek:)
najpierw robimy małą dziurkę w jednym z trzech wgłębień jakie znajdują się na kokosie i przez tą dziurkę wylewamy wodę kokosową znajdującą się w środku. Następnie przechodzimy do rozłupania skorupy.
Miaższ kokosa kroimy na niewielkie kawałki i umieszczamy w blenderze. Dodajemy ananasa pokrojonego na kawałki i wodę kokosową. Blendujemy, w razie potrzeby dolewamy więcej wody kokosowej lub mleka.


Gotowe:)

Ważne:
Jak sprawdzić czy wybrany przez nas kokos jest świeży?
 kupując kokosa należy zwrócić uwagę na zawartość wody w środku, można to łatwo sprawdzić przykładając kokos do ucha i potrząsając, jeśli słyszymy chlupotanie wody to znaczy że kokos jest świeży i nadaje się do zakupu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz