20.11.2013

kalafior zapiekany z ryżem

 Na początku moje zamiary dotyczące przygotowania kalafiora były inne - miał być ugotowany kalafior polany masełkiem z bułką tartą (pycha!) ale oczywiście musiałam coś wymysleć i tak powstała zapiekanka kalafiorowa z ryżem i curry, a to wszystko zalane beszamelem i posypane dużą ilością sera. Smakowało :)

Składniki:
- 1 kalafior
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 cebula
- przyprawa curry
- sól, pieprz
- ser żółty

Beszamel:
- 2 łyżki masła  
- 2 płaskie łyżki mąki  
- około półtorej szklanki mleka  
- szczypta gałki muszkatołowej 
- sól, pieprz 

1. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy chwilę w osolonej wodzie (ważne aby go nie rozgotować)

2. Cebulę drobno kroimy i rumienimy na rozgrzanej patelni na łyżce masła.

3. Gotujemy ryż, który następnie mieszamy z usmażoną cebulką i curry (ilość zależy od upodobań, ja dałam około 2 łyżeczek, jeśli ktoś nie lubi może pominąć) Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Kalafiora odcedzamy i wykładamy na ryż.

5. przygotowujemy sos beszamelowy:
w małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po chwili wlewamy pół szklanki mleka, energicznie mieszamy żeby pozbyć się wszelkich grudek. Dolewamy pozostałe mleko oraz przyprawy (gałka muszkatołowa, pieprz, sól) i gotujemy przez chwilę na małym ogniu.




6. Gotowym sosem beszamelowym zalewamy kalafiora i posypujemy startym serem. Zapiekamy w 180 stopniach do momentu zarumienienia się sera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz