- pół brokuła
- dwie garście zielonej fasolki (u mnie mrożona)
- 100g topionego serka
(1 bloczek)
- szklanka śmietany 18%
- ząbek czosnku
- ser żółty
- makaron pełnoziarnisty
- sól, wegeta, pieprz
- zioła (opcjonalnie)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Zamrożoną fasolkę gotujemy do miękkości. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy, ale uważamy żeby go nie rozgotować.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju lub oliwy i wrzucamy posiekany czosnek. Smażymy go tylko chwilę - uważamy żeby nie przypalić.
Następnie na patelnię wlewamy śmietanę i kawałki serka topionego. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając, do momentu roztopienia serka.
Całość wymieszałam i gotowałam jeszcze chwilę na małym ogniu.
Gotowym sosem polewamy makaron lub mieszamy z makaronem przed nałożeniem. Ja wybrałam tą drugą opcję i makaron wrzuciłam do sosu, wymieszałam i na koniec posypałam dużą ilością startego sera - bo tak lubię ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz