10.04.2013

Lekka sałatka z ryżem

  Jest to jedna z moich ulubionych sałatek, nie tylko pod względem smaku ale również czasu jej wykonania - robi się ją naprawdę bardzo szybko, nie licząc momentu gotowania ryżu. Przygotowuję ją dość często na dwa różne sposoby - słodko i ostro. Dziś zaprezentuje ją w wersji na słodko. Dodam, że jest lekka i mało kaloryczna, trochę ją odchudziłam zamieniając majonez na jogurt naturalny, oraz urozmaiciłam dodając orzechy włoskie (nigdy wcześniej ich nie dodawałam), które według mnie świetnie komponują się ze smakiem ryżu.

Potrzebujemy:
- szklanka ryżu (odmierzona przed gotowaniem)
- pół puszki kukurydzy
- 5 plastrów ananasa z puszki
- dwie, trzy łyżki jogurtu naturalnego (który bez problemu można zastąpić majonezem)
- sól do smaku
- (niekoniecznie) posiekane orzechy włoskie 7 sztuk

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Ananasa kroimy w kostkę, orzechy siekamy. Kiedy ryż jest już gotowy, odcedzamy go, przelewamy zimną wodą i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy solą i odrobiną pieprzu.
Gotowe:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz