Zawsze robiłam je na kwadratowej blaszce, tym razem zrobiłam okrągłe placki.
Solenizant oraz goście wyrazili same pozytywne opinie - zresztą czas w jakim znikło ciasto mówi sam za siebie:)
Do wykonania ciasta (3 placki) potrzebujemy:
- 600 g mąki
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 200 g margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- 1 cukier waniliowy
Krem do przełożenia I:
- 350 ml mleka
Krem do przełożenia II:
- masa kajmakowa
(gotowa w puszce)
Polewa:
- pół kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
(ja dałam pół szklanki włoskich i pół szklanki zmielonych orzechów w karmelu)
Wykonanie ciasta:
1. Mąkę z sodą wymieszać i posiekać z margaryną.
2. Dodać do tego pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
3. Gotowe ciasto podzielić na 3 równe części i rozwałkować.
4. Każdy placek piec 10 minut w prostokątnej formie (20x30) w temperaturze 180 stopni.
5. Na trzeci placek przed upieczeniem należy wylać gorącą polewę i piec 10 minut razem z polewą (przygotowanie polewy poniżej)
6. Ja tym razem ciasto podzieliłam na 4 części i rozwałkowałam 4 okrągłe placki. (pomogłam sobie formą do tarty, dzięki której udało mi się wyciąć równe koła)
7. Ugotować budyń
8. Przygotowanie polewy:
- rozpuścić margarynę, dodać cukier, miód, orzechy i gotować przez chwilę, tak przygotowaną gorącą polewę wylewamy na jeden placek i pieczemy.
9. Kiedy placki są upieczone przechodzimy do nakładania.
Na jeden upieczony placek nakładamy budyń, przykrywamy drugim plackiem, smarujemy masa kajmakową i przykrywamy plackiem z polewą orzechową.
W przypadku moich 4 placków - masy ułożyłam w taki sposób:
- placek
- budyń
- placek
- kajmak
- placek z polewą
Gotowe :)
Ciasto najlepsze jest na drugi dzień (o ile zostanie)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz