18.02.2014

Makaron z boczkiem i warzywami

 Dziś na obiad miało być zwyczajne spaghetti carbonara ale podkusiło mnie żeby nieco urozmaicić to danie i do sosu dodałam cebule i paprykę. Potrawa od razu zyskała kolorów i smakowała już zupełnie inaczej. Na pewno nie raz zagości na naszym stole. 

Składniki:
- około 350 g ulubionego makaronu
(użyłam świderki pełnoziarniste)
- około 100 g wędzonego boczku
- 3 małe cebule
- pół zielonej papryki
- pół czerwonej papryki
- około 250, 300 g śmietany 36%
- pieprz, sól
- czerwona papryka w proszku
- ser żółty do posypania
- natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju lub oliwy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
2. Boczek kroimy w paski i wrzucamy do miękkiej cebuli, smażymy przez chwilę, dorzucamy pokrojona w kostkę paprykę i przykrywamy. Dusimy na małym ogniu.


3. Wlewamy śmietanę, doprawiamy odrobiną soli, pieprzem, papryką. Można dodać również ulubione zioła.Mieszamy i gotujemy aż sos się nieco zredukuje.
4. Na koniec wrzucamy garść startego sera, mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz