To chyba ostatni post w tym roku, ze względu na nadchodzący świąteczny okres raczej nie będę miała czasu na dodawanie nowych przepisów (chociaż na gotowanie zapewne znajdę czas i nadrobię wszystko po Nowym Roku - obiecuję :)
Dzisiaj przepis na kruche imbirowe ciasteczka z nutą korzenną. Ciasteczka te robiłam już wiele razy ale z wykorzystaniem tych szczególnych przypraw - pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne, mogą być nieco ostre dla niektórych - dlatego ilość użytego imbiru można zmniejszyć. Ilość cukru również można zmienić według swoich upodobań - ja użyłam tylko dwie łyżki, ale w przepisie oryginalnym było pół szklanki. Ciasteczka po pięciu dniach od upieczenia były nadal kruche i dobre jak pierwszego dnia;)
Składniki:
- około 180 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka świeżego startego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/4 łyżeczki kardamonu (proszek)
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, jajko i miękkie masło pokrojone na kawałki.
2. Wyrabiamy trochę i dodajemy przyprawy: imbir, cynamon, kardamon i zmielone goździki oraz sól.
3. Zagniatamy ciasto (może się lekko lepić do rąk, ale nie należy podsypywać zbyt dużo mąki)
4. Ciasto wałkujemy na grubość około 3-5 mm i wykrawamy ciasteczka.
5. Układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia się )
Bardzo fajny blog. Znalazłam kilka przepisów, które na pewno wykorzystam! :)
OdpowiedzUsuń