28.02.2014

Kotlety z kalafiora

  Moja nowa ulubiona potrawa:) Zamiast schabowymi teraz zajadam się kotletami z kalafiora. Polecam je przyrządzić bo są naprawdę bardzo smaczne.

Składniki:
- 1 kalafior
- 1 jajko
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki otrębów owsianych
- natka pietruszki
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, odrobina curry


1. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Ostudzić.
2. Kiedy wystygnie ugnieść go tłuczkiem do ziemniaków lub zmielić w maszynce.
3. Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, otręby, posiekaną pietruszkę i przyprawy. Wymieszać.



4. Mokrymi rękoma formować niewielkie kotlety i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 - 200 stopniach około 30 minut (najlepiej sprawdzić po tym czasie czy kotlety są już przyrumienione z wierzchu, jeśli nie to można podkręcić temperaturę.
5. Podawać z ulubiona surówką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz