Z podanych składników wyszły mi 3 średniej wielkości omlety.
Potrzebujemy:
- 5 jaj
- 2, 3 garści pietruszki
- połowa zielonej, żółtej i czerwonej papryki
- garść startego żółtego sera
- płaska łyżeczka bazylii
- odrobina soli
1. Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy a paprykę kroimy w kostkę.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka i mieszamy.
3. Do jaj dodajemy przyprawy, ser, pietruszkę i paprykę - mieszamy łyżką.
4. Na rozgrzana patelnie wlewamy część masy, wygładzamy łyżką i przykrywamy pokrywką.
Smażymy na małym ogniu do momentu ścięcia się boków omletu . Następnie za pomocą talerza lub łopatki przerzucamy omlet na druga stronę i smażymy przez krótką chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz