Najgorsze jest to, że składniki do łososia dodawałam "na oko" i przepis nie zawiera dokładnych proporcji ale myślę, że najważniejsze to aby samemu kontrolować konsystencje pasty podczas przygotowywania i sugerować się również własnymi upodobaniami. Przykładowo jeśli ktoś chce to jogurt może bez problemu zastąpić majonezem (czym zwiększy kaloryczność) i całkowicie zrezygnować z dodania serka, lub pominąć cebulę. Ja pastę przygotowałam w następujący sposób:
Składniki:
- ok. 300 g wędzonego łososia
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 1 cebula
- małe opakowanie serka śmietankowego
- świeży koperek
- jogurt naturalny (lub majonez)
- szczypta soli
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
1. Łososia rozdrabniamy widelcem.
2. Jaja i cebule kroimy w drobną kostkę, mieszamy z łososiem.
3. Dodajemy sok z cytryny (około 1 łyżeczkę) serek śmietankowy i jogurt naturalny (około 3, 4 łyżki, w zależności od pożądanej konsystencji) oraz posiekany koperek.
4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz