Szpinak i makaron to dla mnie połączenie idealne, do tego oczywiście obowiązkowo czosnek i sos śmietanowy. I taka potrawa w zupełności wystarcza, jednak czasem trzeba dodać coś nowego i urozmaicić to danie. Tym razem wersja z pieczarkami i sosem beszamelowym, wszystko oczywiście zapieczone z serem.
Do zapiekanki można wrzucić pokrojone mięso z piersi kurczaka, jest wtedy jeszcze lepsze:)
Potrzebujemy:
- 300 g szpinaku mrożonego
- ok. 400 g pieczarek
- 1 duża cebula
- śmietana 300 g
- bloczek serka topionego kremowego (100g)
- kilka ząbków czosnku
- opakowanie makaronu rurki
- ser żółty
Sos beszamelowy:
- 2,3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- około półtorej szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- zioła prowansalski
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy lub oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i dusimy. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, lekko przesmażamy i dusimy pod przykryciem około 5 minut.
3. Do pieczarek dodajemy rozmrożony szpinak oraz wyciśnięty czosnek.Całość mieszamy i zostawiamy na ogniu przez chwilę.
4. Wrzucamy serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. Kiedy serek się roztopi wlewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.
5. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.
6. Przygotowujemy sos beszamelowy:
W małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Po chwili wlewamy pół szklanki mleka, energicznie mieszamy zeby pozbyć się wszelkich grudek. Dolewamy pozostałe mleko oraz przyprawy (gałka muszkatołowa, zioła, sól) i gotujemy przez chwile na małym ogniu.
7. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Ugotowany makaron mieszamy z sosem szpinakowo - pieczarkowym i przekładamy do naczynia. Zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku około 30 minut, do momentu aż ser będzie złocisty.
Zdjęcia może nie wyglądają zbyt zachęcająco, ale danie jest naprawdę wyśmienite!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz