Kolejna odsłona jabłecznika bądź jak kto woli - szarlotki. Tym razem jabłka występują w towarzystwie bananów. Pyszny rozpływający się w ustach mus z kawałkami owoców, do tego porcja bitej śmietanki i kruchy spód. Połączenie idealne! W sam raz do filiżanki słodkiej kawy.
Składniki na spód:
- 250 g mąki
- 160 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżka cukru pudru
Masa:
- 5 średniej wielkości jabłek
- 2 duże banany
- płaska łyżka cukru brązowego
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 2 płaskie łyżki galaretki cytrynowej
- 250-300 ml śmietanki 38% lub 36%
1. Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przenosimy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy również oblepiamy ciastem na wysokość około 1 cm - 1,5 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Jabłka obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka, przykrywamy pokrywką, a po chwili kiedy jabłka puszczą sok prażymy je. Zasypujemy cukrem, mieszamy i dusimy kilka minut. Pod koniec dodajemy banany pokrojone w plasterki, ziarenka wanilii oraz dwie łyżki galaretki. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Ważne jest, żeby nie rozgotować całkowicie jabłek.
3. Na upieczony spód nakładamy wystudzoną owocową masę. Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Nakładamy na masę i schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz