Ostatnio w lodówce zalegał mi jeden spory brokuł i pierwsze co przyszło mi na myśl - zrobić makaron w sosie brokułowym, ale jedliśmy to na obiad dwa dni temu, więc trzeba przygotować coś innego. I wybór padł na śmietanową tartę z brokułami. Zniknęła z blaszki w ciągu kilku chwil.
Składniki na spód do tarty:
- ok. 250 g mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 1 brokuł
- 4 jaja
- pół szklanki śmietany 18% lub 36%
- ok. 5 łyżek startego żółtego sera
- 2, 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie tarty:
Z podanych składników na spód wyrabiamy ciasto, ugniatamy kulę i schładzamy w lodówce około 15 minut. Następnie wałkujemy, przenosimy do formy, oblepiamy boki i ponownie schładzamy kilka chwil (niekoniecznie). Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Nadzienie:
1. Brokuła dzielimy na różyczki i płuczemy. Gotujemy na parze lub w osolonej wodzie. Nie rozgotowujemy! Musi być al dente.
2. Jaja mieszamy ze śmietaną, wyciśniętym czosnkiem, połową sera, solą i pieprzem.
3. Na podpieczony spód układamy różyczki brokuła, zalewamy masą jajeczną i posypujemy pozostałym serem.
4. Pieczemy około 30 - 40 minut w 180 stopniach. ja przez ostatnie 10 minut podkręciłam temperaturę do 200 stopni. Tarta jest gotowa kiedy masa jest ścięta a wierzch delikatnie przyrumieniony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz