Potrzebujemy:
- 300 g makaronu spaghetti (użyłam pełnoziarnistego)
- 8 sztuk szparagów
- 2 nieduże cebule
- kilka pomidorków koktajlowych
- kawałek pora (około 6 cm)
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- 200 ml śmietanki 36%
- sól, pieprz
- bazylia
- łyżka oliwy
- twardy ser typu parmezan
Przygotowanie:
1. Szparagi płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wrzącej wody na 3 minuty po czym hartujemy zimna wodą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
2. Cebulę i pora kroimy w paski, czosnek drobno siekamy. Białą cześć szczypiorku kroimy na większe kawałki a zieloną siekamy.
3. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i pora. Dusimy przez chwilę. Dodajemy czosnek oraz pokrojony szczypiorek, smażymy chwilę.
4. Wlewamy śmietankę, dodajemy pomidorki pokrojone na połówki oraz szparagi.
Całość przyprawiamy, mieszamy i zagotowujemy. Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz