21.11.2013

Imbirowe muffinki z jabłkami

  Ostatnio w mojej kuchni rządzą muffiny, przynajmniej raz w tygodniu pojawiają się na stole, zazwyczaj robię moje ulubione bananowe, ale dziś trzeba było spróbować czegoś nowego. A że w lodówce zalegał worek z imbirem powstały babeczki imbirowe z dodatkiem jabłka.
  Nie ma nic lepszego na dzisiejsze szare, deszczowe popołudnie jak pyszne, miękkie i rozgrzewające muffinki imbirowe w towarzystwie latte z kardamonem. 

 Więc jeśli również macie ochotę na coś rozgrzewającego i poprawiającego nastrój i lubicie ostry smak imbiru - do dzieła!

Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 jabłko
- około 2, 3 łyżeczki świeżo startego imbiru

1. W misce wymieszać suche składniki ( mąka, proszek, cukier)
2. W drugiej misce umieścić jajko, mleko, olej i wymieszać.
3. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, imbir również obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.



4. Suche składniki połączyć z mokrymi, dodać jabłko i imbir (ja dałam 3 łyżeczki, można dać mniej wtedy będą łagodniejsze) Mieszać tylko przez chwilę - zbyt długie mieszanie sprawi że babeczki wyjdą twarde.
5. Foremki do muffinek napełnić ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz