Placki wyszły naprawdę smaczne i świetnie skomponowały się ze smakiem imbiru. Od teraz mogę śmiało powiedzieć, że dynia będzie gościć w mojej kuchni częściej :)
Potrzebujemy:
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- płaska łyżeczka świeżego startego imbiru
- pieprz, sól
- szczypta proszku do pieczenia
1. Miąższ zetrzeć na tarce o cienkich oczkach, wymieszać z mąką, imbirem, przyprawami, proszkiem i żółtkiem.
2. Przygotowanie placków z dyni nie różni się wiele od placków ziemniaczanych, z tą różnicą, że tutaj białko ubijamy osobno i dopiero na koniec dodajemy do reszty, dzięki czemu są bardziej pulchne.
3. Po dodaniu ubitego białka całość wymieszać i smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu (ja smażyłam na oleju kokosowym) z obydwu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz