Ze względu na to, że bardzo często robię zapiekanki makaronowe, za każdym razem staram się je urozmaicać dodając co raz to nowe składniki lub przygotowując inny niż zwykle sos. Tym razem do wersji podstawowej - czyli kurczak i brokuł - dodałam kolorową paprykę. Wyszło jak zwykle pysznie - zapiekanki zawsze wychodzą smaczne, do tego duża ilość sosu czosnkowo - śmietanowego, beszamel, ser - było obłędnie:)
Składniki:
- 400 g makaronu rurki lub świderki
- 1 brokuł
- 1 pierś z kurczaka
- 4 kolorowe papryki
- kilka ząbków czosnku
- 300 g śmietany 18%
- ulubione przyprawy
(użyłam bazylii, oregano)
- ser żółty
- oliwa
Sos beszamelowy:
- 2,3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- około półtorej szklanki mleka
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotować makaron.
2. Pierś pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć.
3. Brokuł podzielić na różyczki, umyć i ugotować (nie rozgotować)
4. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę - dusić przez chwilę.
5. Śmietanę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, ziołami, dodać szczyptę soli i pieprzu.
6. Przygotować sos beszamelowy - przepis można znaleźć TUTAJ
7. Naczynie żaroodporne posmarować lekko oliwą i wyłożyć połowę makaronu, następnie układać warstwowo np.
- kurczak
- papryka
- ser żółty
- połowa śmietany
- brokuł
- śmietana
- pozostały makaron
- sos beszamelowy zawsze na sam wierzch + ser żółty
Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20, 25 minut w 200 stopniach.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz