18.09.2013

Bułeczki nadziewane..

... serem i pieczarkami - pycha! A do tego sos czosnkowy i przekąska na imprezę gotowa. U mnie tym razem jako główne danie obiadowe. Do przygotowania ciasta na bułeczki wykorzystałam przepis na pizzę, który można znaleźć tutaj. Jest to mój niezawodny, sprawdzony przepis, z którego korzystam zawsze przygotowując pizze lub właśnie te bułeczki.

Na ciasto:
 -3 szkl. mąki pszennej
 -5 dag drożdży
-3 łyżki oleju lub oliwy  
-1 szklanka wody  
- szczypta soli i cukru

Nadzienie:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- ser żółty
- pół puszki kukurydzy
- przyprawy

1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, jeśli jest taka potrzeba dodajemy odrobinę mąki bądź wody. Odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia, ale nie musimy tego robić. W tym czasie zabieramy się za nadzienie.

2. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki. Dusimy chwilę pod przykryciem, następnie wrzucamy kukurydzę i przyprawiamy (sól, pieprz, oregano, papryka słodka). Smażymy jeszcze przez chwilę i odstawiamy do wystygnięcia.


 3. Ciasto wałkujemy na grubość około 3 mm (można zrobić grubsze, ja wolę cieńsze bułeczki z dużą ilością nadzienia) kroimy na kwadraty, na każdym układamy pieczarki i starty ser. Zlepiamy rogami do środka, tworząc coś w stylu koperty.

Układamy na blaszce posmarowanej olejem i pieczemy około 15, 20 minut w temp. 200 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz